Azi s-a dat startul unei campanii informaţionale de combatere a cancerului mamar. Înscrisurile sale specifice sunt destinate pacientelor afectate cu maladia respectivă, precum şi tuturor persoanelor de gen feminin, care doresc, se îngrijesc de sănătatea propriului organism şi intenţionează să facă un examen clinic şi paraclinic la medicul specialist. În această perioadă autorităţile sistemului de sănătate îşi concentrează eforturile pe organizarea acţiunilor de informare şi sensibilizare a opiniei publice privind metodele de prevenire, diagnosticare (precoce) şi tratament medical al cancerului glandei mamare.

Cu toate că profesional nu menajează strategiile curative în domeniu, colectivul Institutului de Medicină Urgentă este cu gandul şi cu inima alături de sexul frumos şi, în special, de pacientele în reconvalescentă. Astăzi colaboratorii din subdiviziunile medicale ale Institutului, în semn de solidaritate şi susţinere a femeilor care se confruntă cu intemperiile acestei patologii nemiloase, şi-au agăţat pe reverul halatului o pangligă de culoare roz, ce o vor purta pe tot parcursul lunii octombrie. Pacientele internate în secţiile medicale au fost antrenate în mici dialoguri profilactice despre manifestările generale ale acestei maladii. Un grup de asistente au organizat un flashmob discriptiv despre profilaxia ;i tratamentul cancerului glandei mamare.

Anual, circa 1000 de femei din Republica Moldova devin victime ale cancerului glandei mamare.

Examinările stării structurale a glandei mamare, efectuate precoce prin USG şi mamografie, fie din iniţiativa pacientei, fie în cadrul Screeningului cancerului glandei mamare, efectuat de medicina primară, ce se finisează obligator cu consultaţia medicului oncolog – mamolog, fac ca maladia respectivă să fie luată sub control.

Cu cât mai multe informaţii despre maladiile de cancer există, cu cât mai bine populaţia are grijă de sănătate, cu atât şansele de a învinge boala sunt mai reale.