Pentru prima dată în practica chirurgicală autohtonă, unei paciente de 61 de ani din r. Ungheni, traumatizată în traficul rutier, I s-a aplicat o endrproteză la umăr. Intervenţia a fost efectuată de către o echipă de medici traumatologi în frunte cu medicul Alina Glavan, conferenţiar universitar, doctor în ştiinţe medicale, şef al Departamentului clinic de ortopedie şi traumatologie al Institutului de Medicină Urgentă. În calitate de asistenţi la masa de operaţii i-a avut pe medicii traumatolgi Petru Croitoru, Vladimir Buldumac, Vadim Madan, Teodor Suveică, medic-rezident şi Aliona Bablic, asistentă medicală. Operaţia, care a durat 3 ore, a decurs reuşit, fără complicaţii fiziologice.

Potrivit dr. Alina Glavan, pacientei a suportat o artroplastie prin care capul humeral traumat a fost înlocuit cu o proteză monobloc, ce s-a montat perfect pe os. Metoda respectivă necesită o instruire chirurgicală specială, de care medicul traumatolog A. Glavan a avut parte la o stagiere în Franţa.

Momentan, bolnava se află într-o stare bună, a început să mişte din dejete, urmând să treacă în secţia de profil tot programul de tratament şi recuperare. În cazul în care nu s-ar fi efectuat intervenţia chirurgicală respectivă, bolnava rămânea invalidă pe viaţă. Intervenţia a reuşit şi din motivul, că pacienta a avut încredere în medici chiar din clipa internării. Deloc întâmplător, fiindcă colectivul medical al secţiei Traumatologie nr. II etalează o activitate şi un comportament profesional de mare calificaţie. Este permanent receptiv la necesităţile şi doleanţele pacienţilor, dovedind un răspuns argumentat la cele mai avansate strategii şi metode de tratament medical. Acum doi ani în secţie s-a efectuat, iarăşi în premieră pentru Moldova, prima operaţie cu proteză personalizată la genunchi. Şi astăzi, după efectuarea cu succes a intervenţiei la humerus, Insitutul de Medicină Urgentă poate asigura şi garanta integral tratamentul fracturilor/luxaţiilor pe fondal de osteoporoză.

Cetăţenii asiguraţi din Republica Moldova pot beneficia de astfel de operaţii complicate pe gratis.