Postul este cel mai bun remediu pentru un organism tulburat de stres şi ponderat de alimentaţia neraţională. Trebuie să ţinem cont de faptul, că sângele, care transportă elementele nutritive şi oxigenul spre celulele corpului, este acel material fluid, care asigură echilibrul interior în organism. Consitenţa lui influienţează calitatea vieţii individului. Atunci când sângele este încărcat toxic, posibilităţile de a îndeplini această funcţie se diminuează. Primul lucru pe care trebuie să-l cunoaştem în acest sens, este să obişnuim a ne curăţi sângele de elementele toxice, rezultate în urma arderilor metabolice, prin sistemele de eliminare. În ce mod? Prin ţinerea şi respectarea postului. Abţinerea de la mâncărurile încărcate cu grăsimi în tandem cu facerea de bine şi gândirea pozitivă în perioada respectivă contribuie la normalizarea funcţiilor „de cărăuşie” ale sângelui. Indiferent de situaţia în care ne aflăm, avem sănătatea afectată, suntem în stare de boala avansată sau covalescenţă, acest segment din viaţa noastră poate să aducă adevărate minuni.

Un post animat de dorinţa de a mânca degresat şi a răspândi gânduri frumoase în jur duce la o concentrare armonioasă a întregului sistem glandular, iar emisia de endofrină difuzată de creier în organism crează o stare de armonie şi echilibru.

De ce trebuie să postim? Parcă e plăcut să rabzi „foametea”? Nu. Cu siguranţă, nu. Dar tocmai în timpul Postului organismul vine în contact cu anumite enzime, specifice fiecărui tip de aliment, enzime necesare, deseori, digestiei. Dacă organismul nu-şi primeşte hrana obişnuită, în timp ce are loc procesul de fagocetoză, stomacul se diminuiază treptat. Pe de altă parte, secreţia de acid clorhidric din stomac începe să scadă şi ea. Încetineşte perestaltismul şi, astfel, după 2-3 zile de post, senzaţia de foame dispare, iar unele afecţiuni ale stomacului, şi, în special, ale tubului degestiv, se vindecă anume datorită acestui repaus alimentar.

În timpul postului revine şi somnul. Într-adevăr, în această perioadă somnul este mult mai îmbunătăţit, apropiindu-se treptat de ceea ce se cheamă somn obişnuit, natural.

Se ştie, că omul, datorită modului de alimentare, este mai muscuros pe dinăuntru, decât pe dinafară. În timpul postului sistemul microbian, bacterian şi enzimatic existent la nivelul tractului intestinal se normalizează. Depunerile de pe pereţii intestinelor, fixate pe un strat gors de mucus, care împiedică procesul de osmoză, dispar şi ele prin acelaşi proces de fagocetoză, fapt extraordinar de folositor pentru starea de sănătate a omului.

Altfel spus, postul vindecă multilateral şi fundamental. El are efect terapeutic benefic nu numai asupra unui anumit organ anume, influienţând subtil cauza ce a dus la apariţia dezfuncţiei, ci asupra întregii stări interioare a organismului. Numai că atunci când posteşti, trebuie să te rogi Domnului ca hrana uşoară, pe care o primeşte trupul, să vibreze în unison cu aspiraţiile sufletului tău mântuit de greşeli şi vicii.

Galina Guţu, medic

 

Serviciul de presa IMU